Minden, amit tudnod kell a thai batikról

Lenyűgöző szépségének és kulturális örökségének köszönhetően a thai batik azonnal mélyen magával ragadott, aminek köszönhetően bizony készült is  néhány ikonikus darab...
A batik szó maláj eredetű, amely jelentése csepp vagy pötty, arra  az egyedi technikára utalva, amely során viasz segítségével díszítik meg a textilt. Történelme több évszázadra és egészen Indonéziáig nyúlik vissza, ahol a helyi művészek különféle motívumokkal és színekkel  alkották meg az eredeti technológiát. Ez az eljárás időközben elterjedt Thaiföldön is saját egyedi stílusával és látás módjával. Elsősorban olyan kivételes természetes anyagokból alkotják meg, mint a pamut, selyem és a len. Mivel ezek az anyagok teszik lehetővé, hogy  gazdag és tartós mintákat hozzanak létre ezzel a hagyományos technikával.  Így ez  nem csak egy művészi kifejezésként értelmezhető, hanem egyenesen a  thai kultúra  gazdagságának és sokszínűségének kifejezője is.
 
Maga az eljárás magában foglalja a viaszolt mintázatok készítését, melyet  majd később -régebben még kézzel- színeznek. Ennek köszönhetően egyszerűen alkalmazhatóak olyan hagyományos thai design elemek mint a lótusz és elefánt motívumok páratlan formában hűen tükrözve a helyi kultúrát és hitrendszert.  A batikolás kezdetben viaszolást jelent, ahol a művész viasszal vonja be a textilen azokat a területeket, amelyeket nem akar festeni, így megakadályozva azt hogy a festék ne szívódjon át az adott területen.  A viaszréteg eltávolítása után már láthatóvá válnak a gyönyörű kontrasztok és részletek, amelyek a thai batik páratlan jellegzetességei.  
A thai batikok színes világában a hagyomány, történelem, kreativitás kéz a kézben járnak.  Az anyagok minősége és a művészi kifejezés mellett a lenyűgöző motívumok és gazdag színek  ezt a textilművészeti formát különlegessé  és értékessé, amit érdemes a világ számára népszerűvé tenni és megmutatni.  A thai batik, ahol a múlt és jelen találkozik, egy igazi művészi csoda.