Hogyan segít a Slow Fashion mozgalom a környezetünkön és varázsol téged egyedivé a tömegkultúra korában?

 

Slow Fashion - segíts Te is stílusosan a bolygónkon 

 Attól függetlenül, hogy meglehetősen kevés az  időd a városban is fellelhető fenntartható márkák után kutakodni és inkább online oldanád meg az öltözködést, még ugyanúgy hozhatsz felelős döntést! Egy kis kedvcsináló gyanánt hadd meséljek a Slow Fashion mozgalomról,  ami nemcsak a  stílusodat, hanem  ráadásul még a környezetet is jobbá teheti hosszútávon.  Hiszen még az online vásárlás korában is  ugyanúgy van lehetőség felelősségteljes, környezettudatos döntésre.  Nézzetek körbe és válasszatok Slow Fashion ruhákat inkább kisebb fenntartható termékeket kínáló etikus márkák között!

 

Mi is az a Slow Fashion és miért kéne Neked is támogatni?

 

A fenntartható divathoz hasonlóan a Slow Fashion mozgalom  is az iparág ökológiai lábnyomának drasztikus csökkentését és a etikus gyártás szemléletét szeretné inkább elérni a divatiparban.  A fő probléma sokak szerint a  mértéktelen túlfogyasztásban és az ehhez igazodni próbáló túltermelésben látva.  Az ominózus Slow Fashion kifejezést először Kate Fletcher használta  2007-ben   the Ecologist cikkében  a "slow food" mozgalomból kiindulva.  A cikk szerint a Fast Fashion nem feltétlen a gyorsaságot feltételezi, hanem az  egyre erősödő, értelmetlen profithajhász kapzsiságot serkenti. Ezzel szemben a Slow Fashion mozgalom viszont inkább a jobb tervezésről, igényes kivitelezésről,  személyes vásárlói élményről és egy jobb életről szól.   Így a lassú divat az újságírónő szerint nem is  lehet a Fast Fashion szöges ellentéte, hanem inkább egy teljesen más gondolkodásmód, ahol az iparág fontos szereplői már tisztában vannak azokkal a környezetre és társadalomra káros hatásokkal, amiket okozhatnak.  Így ha  továbbra is a fast fashion szemléletet támogatod,  nagy eséllyel még tovább romolhat a már amúgy sem nem túl rózsás helyzet.  Ezért is akar a Slow Fashion inkább lebeszélni az értelmetlen impulzusvásárlásról és elérni a felelősségteljes vásárlási magatartást még szélesebb körben. 


A Slow Fashion filozófia  szerves részei a következők:

  • Részesítsd előnyben a minőséget a mennyiség helyett
  • Válassz olyan ruhákat, amit nem kezeltek káros kémiai anyagokkal és eco-friendly módon gyártottak inkább kis példányszámban
  • Keresd a made to order vagy pre-order szemléletű fenntartható magyar márkákat
  • Adj esélyt a helyi munkaerőnek a divat választásoddal
  • Dönts a transzparensen működő vállalkozások mellett
  • Válassz előzetesen  már beavatott, természetes anyagból készült ruhákat 

 

Bizonyára már Te is észrevetted, hogy a Fast Fashion elsősorban a gyorsaságról és a folyamatos vásárlási kényszer erőltetéséről szól.   Ugyanakkor ha a stílusos öltözködésről van szó,  van egy teljesen más életszemléletet jelentő fenntarthatóbb megközelítés is…   A  Slow Fashion - azaz lassú divat - által advokált ruhák sok esetben egy olyan különleges történet mesélnek el, ami mögött egy alkotó,  sok órányi aprólékos munka és etikus helyi gyártás áll. A növekedési kényszer nyomásának engedő Fast Fashion márkák nem igazán foglalkoznak a klímaváltozással és etikus gyártás elvével.  Ennek ellenére a Slow Fashion mozgalom arra kéri a nagy iparági szereplőket, hogy hagyjanak fel környezetkárosító működésükkel. Illetve a vásárlókat arra buzdítják, hogy gondolják át a vásárláshoz és a ruhákhoz való hozzáállásuk egy fenntartható szemlélet jegyében.

Slow Fashion, Fenntarthatóság, Tudatos öltözködés, Budapest, fenntartható márka

Legyen a divatvilágban helye a minőségnek, egyéniségnek és környezetvédelemnek!

 

Míg a Fast fashion márkák elsősorban a tömeggyártásban hisznek így igen komoly károkat okozva a környezetben.  Az egyre felgyorsuló iramnak köszönhetően előfordul a minőség csökkenése, illetve a környezet és a munkavállalók kizsákmányolása annak érdekében, hogy egyre több ruhát vásároljunk meg nagyon olcsón,  sok esetben maximum  csak néhány alkalmat viselve.  A Slow fashion viszont ennek a szöges ellentéte. Harminc évvel ezelőtt mindannyian sokkal kevesebb ruhát használtunk és a divat is csak 2-4 szezonból állt. Mostanra ez akár elérheti az 52 mikro szezont is és hetente akár 5000 új look is megjelenhet a fast fashion üzletek kínálatában, ami globálisan már elég nagy problémát okoz. 


A Slow Fashion természetesen nem bojkottálja az öltözködést, egyszerűen felelősségteljes, tudatos fogyasztásra ösztönöz.  A mozgalom szerint is ugyanúgy vásárolhatod  meg azt, amire szükséged van. A mennyiség helyett legyen kiemelten fontos a minőség és  fektess be időtlen természetes anyagokból készült alapdarabokba.  Ahelyett, hogy mindig új és olcsó műszálas ruhadarabokat vadászod céltalanul barangolva a bevásárlóközpontban,  mostantól gondolkodj a ruhák terén Te is inkább hosszú távon!  Hiszen egy fenntartható divatmárkától tudatosan vásárolt ruhadarab minősége és tartóssága is sokat segít a textilhulladék krízis csökkenésében, ami hosszú távon még pénztárcabarát megoldás is lehet.  A Slow Fashion szemléletet elsősorban olyan a helyi műhelyek és kisebb vállalkozások hirdetik, akik  gondosan készített ruhákat kínálnak kedves tudatos vásárlóknak és környezetvédelmet támogatva  járulnak hozzá  az egyedi, stílusos megjelenésetekhez.

 

 

Mitől slow márka a Spycraft? 

 

  • A  Spycraft ruhák pre-order modellben készülnek tehát csak megrendelés és email konzultáció után - egyedileg leadott méretsorral. Hiszen nincs két egyforma testalkat vagy személyiség, így biztosan állíthatom, hogy egy kis közös odafigyeléssel sokkal jobb lesz a végeredmény. 
  •  Anyagválasztás során is elsősorban természetes egyedi darabokról beszélünk, ahol minden öltés Téged szolgál. Az alapanyagok minden esetben előzetes avatáson esnek át.  Sok esetben a választékban  csak egyetlen darabra való anyag áll rendelkezésre.
  • Lehetőséged van -kényelmesen- az otthonodból leadni a méreteid, illetve személyes látogatásoddal közösen is egyeztethetünk minden apró részletet.
  • Minden egyes ruha addig elérhető a webshopon, amíg gazdára nem lel.
  • Évente kétszer készül új kollekció/választék, ami folyamatosan mutatkozik be.
  • A ruhák a funkcionalitást keverik a stílussal, így a legtöbb ruha megfelelő rétegezéssel is nyugodtan viselhető az átmeneti időszakban illetve így több élethelyzetben is számíthatsz rá.
  • Természetes anyagokból készülnek aprólékos gonddal, így kellő odafigyeléssel hosszú ideig viselheted majd őket.

 

Hogyan csatlakozz Te is a slow fashion mozgalomhoz?

 

Nem is gondolnád milyen egyszerű a lassú divatot követni, ráadásul nem is kell minden esetben ezért vásárolni érte. 

Íme, néhány hasznos tanács a kezdéshez:

  • Hívd fel a figyelmet a problémára a barátaid között, ha nyitottak rá
  • Vigyázz a ruháidra és ha teheted, inkább javítsd meg őket
  • Mindig figyelj oda a ruha kezelési és mosási követelményeire
  • Próbáld mindig alacsony hőfokon mosni a ruhákat inkább a szárító programot kerülve
  • Turkálj vagy cseréld el a megunt ruháid a barátaiddal
  • Vásárolj tudatosan fenntartható márkáktól és támogasd a helyi alkotókat
  • Kerüld a fast fashion greenwashing taktikáját 
  • Állj ellen az impulzusvásárlásnak

 

Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a cikket és sikerült érzékeltetni, hogy milyen fontos szerepet játszik a Slow Fashion az életünkben és a környezetünk védelmében!

 

Photo credit: Unsplash (Casey Horner, Guillaume de Germain)